Blueprints Blog

Cypress Homes & Realty

Cute Custom Ranch with a Modern Contemporary Twist

February 14, 2018
Published by

A custom home should be just that, custom. Cypress Homes and the homeowners started from scratch to develop this unique home for a unique lot in Grand Chute, WI.

The lot, which was the only remaining lot in an older subdivision, was located on then end of a cul du sac and backed up to woods. Behind the lot was a floodway which limited the buildable area in the back corner.  The home needed to be designed around the restrictions of lot setbacks.

The homeowners knew they wanted an open-concept plan, with large windows, high ceilings and clean lines.  This wasn’t going to be a cookie cutter home, it was going to be distinct both inside and out.

Home Exterior

The exterior has a modern contemporary feel, with a low-profile roofline, clean lines, and a mix of materials.  The front entry features a bold 8′ tall red door with 4 stacked horizontal windows. The garage door matches the window elements of the front door, giving it an eye-catching look.  Neutral colors were chosen for the exterior to blend the home into the land.

Walk through the front door and you’ll immediately see a continuation of the clean lines and neutral colors on the exterior. The foyer opens up into the main area of the home, with views of the great room, dining, and kitchen.

  A custom railing, built by the homeowner, is featured next to the foyer. This bold black all metal railing bring an industrial element to the home.

You can see just how high and open the cathedral ceilings are by looking at the refrigerator, the walls are 9′ tall with the peak of the cathedral over 11′.  The sink wall features a huge window to look out into the woods.


The kitchen features another bold detail, the tile backsplash. This hexagonal tile pattern was one of the first selections made, setting the tone for the rest of the space.

Looking in the other direction, you find the bright, open great room.  This space has large banks of windows, flooding the space in natural light and offering a nice view of the pond. A corner wood burning fireplace with floor-to-ceiling stone and the wood-grained plank flooring bring in the look of natural elements.

Keeping with the theme, this oversized (8′ tall) 3-panel patio door is off the dining area and leads to the back deck.  This also gives a great view of the wooded area behind the home.

Master Bedroom

Heading into the master suite, you’ll see more large windows looking out into nature. The light fixture and wall color definitely gives the space a contemporary feel.

The master bathroom cabinets were designed to be floating off the floor, with lighting underneath to accent the feature.

Laundry Room

Off the master bathroom is the walk-in master closet, which is then connected to the laundry room. The laundry room has a bank of basket shelves for keeping clothes organized. The space also features a patterned wallpaper backdrop between the counter and cabinets.

Speaking of patterned wallpaper, the back mudroom features this bold patterned wall behind the locker and catch-all area.

After months of careful planning and building, this beautiful home now sits perfectly on the unique lot with views of the woods and pond.  It’s a great blend of materials and features that perfectly reflect the homeowners’ style.

For more on home designs, click here!

Categorised in: , , ,

This post was written by Greg Drusch

Homes For Sale

Browse Homes

Homes For Sale

Browse Homes

Open Houses

View Listings

Open Houses

View Listings

Photo Galleries

View Now

Photo Galleries

View Now


Cypress Homes


A custom home should be just that, custom. Cypress Homes and the homeowners started from scratch to develop this unique home for a unique lot... Read More »

Any time you are involved in real estate, from selling a home to buying a home, to attending an open house or an estate sale,... Read More »

At Cypress Homes, not only do we build homes, but we help our clients build the home of their dreams. That’s exactly what we did... Read More »